6 Deserturi Din Mix Pentru Clatite

Desi este destul de usor sa-ti faci propriile clatite de la zero cu cateva ingrediente de baza din camara, este de asemenea placut sa ai la dispozitie un amestec bun de clatite pentru a economisi timp, poate ca si bani. Majoritatea amestecurilor de clatite necesita doar adaugarea de apa, astfel incat sa puteți pregati aluatul de clatite intr-o tigaie fierbinte cu minim de efort si maxim de eficienta. De asemenea, in functie de cat amestec utilizati, este mai ușor sa pregatiti un lot de clatite pentru o singură persoana sau pentru toti prietenii.

Daca urmați o anumita dieta, veti fi fericiti sa stiti ca exista o mulțime de amestecuri de clatite disponibile care sunt potrivite pentru variate stiluri de alimentatie, inclusiv cu conținut scazut de carbohidrati, fara cereale, fara lactate, vegane (de post) si fara gluten.

Un mare avantaj al amestecului de clatite este ca e mult mai usor sa experimentati diferite retete de clatite, cu diferite forme si diferite umpluturi.

1. CLATITE SCANDINAVE

Unul dintre cele mai faimoase tipuri de produse de patiserie din Danemarca, Aebleskiver, in traducere „felii de mere”, sunt bilele de clatite usoare si aerisite, un hibrid intre o clatita și o gogoasa. Deși merele nu sunt intotdeauna prezente in Aebleskiver modern, ele au fost in reteta originala. Reteta include felii de mere intr-un aluat pufos de faina, unt si oua.

Pentru a face Aebleskiver aveti nevoie de o tigaie speciala, cu o adancituri (o gasiti in magazinele  online sau in magazine specializate de panificatie). Odata ce stapanesti abilitatea de a folosi aceasta tigaie, nu vei mai putea cumpara niciodată gogosi comerciale prajite in grasime.

Ingrediente : – mere (curatate, taiate in bucati de jumătate de centimetru)

                        – 2 lingurite de unt topit

                        – 2 lingurite de scortisoara

                        – aluat de clatite pregatit in casa sau mix special pentru clatite

                       –  opțional: 1/4 cană zahăr pudra.

Mod de preparare :

Incalziti tigaia la foc mare. Odata foarte fierbinte, reduceti focul la mediu. Așezați 1/8 lingurita de unt in fiecare adancitura si folositi o pensula de patiserie pentru a acoperi complet suprafața rotunda.

Se pune aluat in fiecare adancitura, umplandu-se pana la jumatate si se pune o bucata de mar pe aluat si se presara scortisoara. Imediat puneti suficient aluat suplimentar peste mere pentru a acoperi si umple bine pana la varf.

Lasati clatita sa gateasca pana cand partile laterale incep sa se rumeneasca.

Rulati usor un cutit sau cu o paleta de silicon in jurul marginii fiecarei mingi de clatita pentru a desface marginile si apoi rasturnati. Timpul de gatit este de aproximativ 2 minute.

Scoateti Aebleskiver intr-o farfurie si presarati cu zahar pudra, dacă utilizati, pentru a servi.

Alte umpluturi pot fi utilizate pentru a inlocui feliile de mere, le puteti inlocui cu gemuri,fructe uscate sau chiar branza. Puteti incerca sa le umpleti cu :

– cioco-banana : o felie subtire de banana si o bucatica mica de ciocolata

– afine : marinati 2 cani de afine cu 4 lingurite de zahar si putia zeama de lamaie.Scurgeti fructele pentru a avea cat mai putin lichid si utilizati afinele pentru a umple clatitele

– branza : folositi o bucatica de branza Brie sau alt tip de branza fermentata

– crema mascarpone : amestecati 1 cana mascarpone cu 2 linguri de miere sau zahar pudra si puneti o mica cantitate in mijlocul clatitei. Serviti cu gem de mere sau de afine/zmeura

2. CLATITE GERMANE (cunoscute si ca puf olandez sau clatite Bismarck)

Aceste mici clatite facute in cuptor sunt delicioase cu fructe sau sirop sau se servesc cu gemuri încalzite si pudrate de zahar pudra. Considerata un fel tradițional, aceasta varianta olandeza de clatita este gatită într-o tigaie mica, cu dimensiunea potrivită pentru o singură potie.

Utilizați un recipient de mica adancime, cu laturile de cel mult 3 cm inalțime, cum ar fi o cratita mica cu maner rezistent la cuptor sau o forma speciala pentru cuptor.

Ingrediente : un aluat clasic de clatita mai gros sau mix gata preparat pentru clatite americane

Mod de lucru :

Topiți 2 lingurițe de unt.Invârtiți tigaia pentru clatite /forma pentru a acoperi întregul fund si partile laterale cu untul topit. Se toarna aluatul in tigaie si se introduce in cuptorul încins. Coaceti clătita timp de aproximativ 10 minute, până se umflă și se rumeneste.

Scoateti clatita germana din cuptor; stoarceți puțin suc proaspăt de lămâie peste el, dacă doriți. Serviți-l stropit cu zahăr pudră sau deasupra cu sirop, conserve, fructe proaspete, fructe calde condimentate, cârnați, slănină, șuncă sau un înlocuitor de carne. Puteti folosi 3-4 clatite pentru a realiza un mini tort de clatite pe care trebuie doar sa il ornati cu un toping sau frisca.

3. CLATITE AMERICANE CU UNT DE ARAHIDE , TOPING DE CIOCOLATA SI ALUNE

Ingrediente :

– mix de clatite americane

– sirop de unt de arahide : 2 linguri de unt de arahide; un sfert de cana de sirop de artar  sau agave

toping de ciocolata si alune prajite; optional frisca

Mod de pregatire : in timp ce clătitele se gătesc, faceți siropul. Combinați într-un castron untul de arahide crocant, siropul de arțar și aroma de vanilie. Se amestecă până se omogenizează.

Daca folositi un mix pentru clatite vegane (clatite de post)este o varianta foarte gustoasa pentru un desert de weekend.

4. TARTA DE MERE DIN ALUAT DE CLATITA

Ingrediente : – aluat pentru clatite

                        – mere taiate felii, scortisoara,zahar brun

                        – 2 linguri de unt topit

Încălziți cuptorul la 200 C. Puneți în cuptor o forma de tarta rezistenta la cuptor cu diametrul de 18 sau 20 cm.

Într-un castron, combinați feliile de mere cu zahăr brun și scorțișoară; aruncați ușor pentru a acoperi bine.

Într-un alt castron preparati amestecul pentru clatite.

Luați cu grijă forma fierbinte din cuptor, puneti untul topit ; rotiți pentru a acoperi fundul formei.

Aranjați feliile de mere peste fundul cratiței.

Se toarnă aluatul peste felii de mere.

Coaceți timp de 25 până la 30 de minute, până când este pufos și ușor rumenit.

Se servește cu sirop sau se presară cu zahăr pudră.

5. CLATITE AMERICANE CU TEMATICA FESTIVA/SPECIALA

Clatitele americane pot fi folosite ca mici aperitive sau chiar desert cu ocazia momentelor speciale, aniversari, Valantines Day, Craciun, Revelion etc.

Pot avea un aspect si gust special prin adaugarea de coloranti naturali in mixul de clatite (inainte de preparare) sau diverse arome pentru un gust deosebit (condiment pentru turta dulce,aroma de rom,etc).

Adaugarea colorantilor (naturali sau sintetici) sub forma de pudra se face inainte de adaugarea apei in mixul de clatite.Daca sunt sub forma de gel sau lichida,colorantii se adauga dupa amestecarea prafului de clatite cu apa. Un aspect deosebit il au clatitele americane Red Velvet (puneti putina carmoizina in ingredientele uscate pentru clatite inainte de a le amesteca cu lapte,respectiv apa pentru clatitele de post).

Aromele (rom,vanilie,turta dulce etc) se adauga in mix inainte de adaugarea apei.

Clatitele cu forma deosebita se obtin cu ajutorul formelor de metal (folosite pentru decupaje sau biscuiti) unse in prealabil cu unt sau ulei (se incinge bine tigaia de clatite, se pune forma unsa in tigaie si se toarna aluatul in forma).

6. BANANA PANCAKES

O varianta sanatoasa de clatite americane, daca vrem sa nu le servim cu sirop sau gem adaugat sunt banana pancakes (clatitele cu banane).

Nu avem nevoie decat de felii subtiri de banane si aluat de clatite.

Se incinge tigaia, se unge cu pensula inmuiata in ulei sau unt topit si se pune aluatul in tigaie.In centrul aluatului se pune o felie subtire de banana si imediat peste felie o cantitate mica de aluat (turnam cu o lingurita).Cand pe toata suprafata aluatului se fiormeaza bule se intoarce usor clatita cu o spatula de silicon.

Optional se pot pudra cu zahar pudra.

Sfaturi pentru reusita clatitelor :

Cheia gatirii clatitelor, odata gata aluatul, este o tigaie fierbinte, rabdare și unt sau ulei pentru ungerea placii sau a tigaiei.

Porniti caldura la mediu si asteptati pana cand tigaia este fierbinte inainte de a adauga orice aluat. Tigaia este gata cand atunci cand o stropim cu apa formeaza imediat bule minuscule care „danseaza” in tigaie si se evapora.

Dacă clatitele incep sa se rumeneasca prea repede inainte de a fi gata sa se rastoarne, reduceți caldura la mediu-scazut sau chiar scazut, in functie de puterea plitei/aragazului.

Rabdarea este o virtute cruciala pentru a face o clatită clara, aurie. Clatitele trebuie intoarse/aruncate o singura data, iar sincronizarea este esentiala. Cand se formeaza bule de aer deasupra si marginile incep sa arate uscate, clatitele sunt gata sa fie rasturnate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.