Rulouri cu scortisoara si glazura alba (si o varianta vegana)

Ingrediente :

Pentru aluat :

  • 1 cana lapte caldut 
  • 2 1/2 lingurite drojdie uscata 
  • 2 oua mari la temperatura camerei
  • 1/3 pachet unt la temperatura camerei
  • 4 1/2 cana faina
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 cana zahar granulat

Pentru crema :

Pentru glazura :

  • 200 grame crema de branza
  • 1/3 pachet unt moale  
  • 2 cani zahar pudra 
  • 1 1/2 lingurita aroma de vanilie

Mod de preparare :

  1. Puneti laptele caldut intr-un castron si presarati drojdia uscata.
  2. Adaugati ouale batute, sarea si zaharul .
  3. Adaugati  4 cani de faina (pastrati 1/2 cana, o adaugati doar daca este nevoie)si amestecati bine ingredientele. Asteptati 10 minute.
  4. Framantati bine aluatul. Daca este nevoie adaugati si 1/2 de cana pastrata. Aluatul trebuie sa fie elastic si moale, este in regula daca este inca putin lipicios. Nu adaugati faina pastrata decat daca chiar este nevoie
  5. Ungeti cu putin ulei un vas, sau utilizati ulei spray, adaugati aluatul, acoperiti cu un prosop si tineti vasul la cald.
  6. Asteptati ca aluatul sa se dubleze, cam 30 minute.
  7. Nu lasati prea mult aluatul sa se odihneasca pentru ca rulourile vor fi prea aerate.
  8. Cat timp asteptati, preparati umplutura, crema de unt.
  9. Intr-un vas de marime medie, combinati untul moale, zaharul brun si scortisoara pudra.
  10. Presarati faina pe o suprafata pe care o sa intindeti aluatul. Rasturnati aluatul pe suprafata si presarati faina peste el.
  11. Intindeti aluatul in forma de dreptunghi avand o grosime de aproximativ 0,5 cm. Cu o pensula intindeti crema de unt pe suprafata aluatului.
  12. Incepand cu latura mai lunga a dreptunghiului, rulati aluatul.
  13. Taiati in bucati nu prea groase si asezati rulourile lipite pe o foaie de copt, intr-o tava.
  14. Incingeti cuptorul la 180 grade si asteptati ca rulourile sa-si dubleze dimensiunile.
  15. Incalziti frisca lichida. Nu o fierbeti, doar o incalziti. Dupa ce rulourile s-au dublat turnati frisca incalzita deasupra fiecarui rulou si asteptati ca aluatul sa absoarba lichidul.
  16. Coaceti la 180 grade tim de 17-19 minute, pana cand rulourile sunt usor aurii iar centrul pare copt. Timpul de coacere este diferit, in functie de cat de mari sunt rulourile, cat de strans sunt rulate, etc. Poate sa ajunga la 25 minute.
  17. Cat timp rulourile se coc, pregatiti glazura de branza. Intr-un castron combinati cu ajutorul unui mixer crema de branza cu untul moale si amestecati bine. Adaugati aroma preferata si zaharul pudra. Amestecati bine.
  18. Turnati glazura peste rulourile de scortisoara.

Rulouri vegane cu scortisoara si glazura alba

Pentru 8 portii

  • 2 lingurite unt vegan pentru a unge o forma rotunda de copt

Aluat

  • 2 cani lapte de migdale (480 ml),caldut
  • ½ cana unt vegan (115 g), topit
  • ¼ cana zahar (50 g)
  • 1 pachet drojdie uscata
  • 5 cani faina (690 g)
  • 1 ligurita sare

Crema de zahar

Glazura

  • 1 cana zahar pudra (160 g)
  • 2 linguri lapte de migdale 
  • 1 lingurita aroma de vanilie
  1. Ungeti bine cu unt vegan o forma rotunda de copt.
  2. Intr-un castron larg amestecati laptele de migdale, zaharul si untul vegan topit. Amestecul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
  3. Presarati drojdia uscata, amestecati si asteptati cateva minute.
  4. Adaugati 4 1/2 cani faina. Amestecati bine cu o lingura de lemn.
  5. Acoperiti cu un prosop de bucatarie si lasati coca sa creasca timp de 1 ora intr-un loc caldut.
  6. Incalziti cuptorul la temperatura de 180˚C.
  7. Dupa 1 ora coca ar trebui sa isi dubleze volumul.
  8. Adaugati 1/2 cana de faina pastrata (95g)si sarea. Amestecati bine si rasturnati coca pe o suprafata presarata cu faina.
  9. Framantati usor aluatul si adaugati putina faina daca aluatul se lipeste de degete. Aluatul trebuie sa fie moale, elastic si sa nu adere la suprafata pe care e framantat.
  10. Intindeti aluatul in forma de dreptunghi, grosimea aluatului trebuie sa fie de aproximativ 1 cm grosime.
  11. Ungeti intreaga suprafata a aluatului cu untul vegan. Peste el imprastiati scortisoara pudra amestecata cu zaharul brun.
  12. Rulati aluatul .
  13. Taiati ruloul in doua si fiecare jumatate in bucati egale.
  14. Puneti rulourile in forma unsa cu unt vegan, acoperiti-le si lasati sa mai creasca timp de 30 minute.
  15. Pentru a pregati glazura amestecati bine laptele de migdale cu zaharul pudra si vanilia.
  16. In cuptorul incalzit la 180 C coaceti rulourile pana cand devin galben aurii.
  17. Cat sunt inca calde (nu fierbinti) turnati pe fiecare in parte glazura de zahar.
  18. Sunt foarte bune, sper sa va placa !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.