Rețeta săptămânii : Pui cu lămâie, cimbru și piper negru

Ingrediente :

  • 1⁄2 pui mic de aproximativ 1 1⁄2 – 2 kilograme (nu mai mare)
  • 1 lingură ulei de masline extravirgin
  • 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors
  • 1⁄2 linguriță cimbru uscat
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt
  • 1 căpățână de usturoi, nedecojită, tăiat pe jumătate
  • 1 ceapă mică, decojită și tăiată în sferturi
  • 4 benzi de coajă de lămâie netratată

 

– Preîncălziți cuptorul  la 200 grade C.

– Clătiți puiul cu apă rece și uscați-l cu prosoape de hârtie. Așezați o tavă cu grătar în cuptor, adăugați 1/2 cană de apă în tava iar grătarul tăvii se unge cu puțin ulei. Frecați pielea puiului cu uleiul de măsline și suc de lămâie. Combinați cimbrul, sarea de Hymalaia și piperul negru măcinat . Jumătate din amestec îl presărați în interiorul puiului și jumătate pe suprafață, având grijă să acoperiți pielea cât mai uniform.

– Puneți crenguța de cimbru, jumătățile de usturoi, sferturile de ceapă și coaja de lămâie pe grătarul tăvii unsă cu puțin ulei. Aranjați puiul asezonat deasupra legumelor și ierburilor, puneți-l în cuptorul încins și coaceți  timp de 20 de minute, apoi coborâți temperatura la 180ºC și lăsați puiul să se rumenească încă 20-25 de minute. (Temperatura internă a puiului trebuie să fie de 80ºC atunci când este testată în interiorul pieptului și 80ºC atunci când este testată în carnea din pulpe ; sucurile care se scurg ar trebui să fie clare.)

– Opriți cuptorul și scoateți puiul pe un platou. Lăsați să stea cu 10 până la 15 minute înainte de a-l tăia  (acoperiți ușor cu folie, dacă doriți, dar pielea își va pierde consistența crocantă ).

 Daca doriți, puteți folosi alte ierburi cum ar fi busuioc, măghiran, oregano sau rozmarin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.